Julaftonsmorgon

Klockan är strax efter nio. Bara jag som är vaken, resten av huset sover ännu. Hunden var vaken en stund men nu har han somnat om. ska snart sätta på lite kaffe och börja fixa och dona med lite mat. Ska steka vildsvinsrevben i ugnen, göra Janson och Hansson (med bacon och purjolök istf ansjovis och gul lök), fixa grönkålen och plocka fram lite allt möjligt. Klockan ett blir det mat och vid halv tre blir Sofia och Oscar hämtade av sin pappa för att åka till sin farmor och farfar.

Jag tänker tillbaka på min barndoms jular. Klockan 12 skulle vi vara hos mormor med nästan hela stora släkten och doppa i grytan. På morgonen drack vi kaffe med mjölk och åt lussekatter och pepparkakor till frukost framför jullovsmorgon, jag och mina två äldre bröder. Därefter skulle alla duscha innan vi skulle sätta oss i bilen och åka till mormor. Vi var aldrig där till klockan tolv men det gjorde liksom inget för maten var ju ändå inte klar förrän klockan ett. Efter att alla hade hittat en plats att sitta på och fått i sig lite julmat var det dags för Kalle Anka. Vi barn satt högt och lågt i det lilla TV-rummet, några äldre brukade också sitta med och de somnade nästan alltid efter en kvart. Ute i köket stod de övvriga vuxna och diskade och torkade och någon gång stack de in huvudet innanför dörren och kikade på tjuren Ferdinand eller någon av de andra. Några timmar efter Kalle var det julklappsutdelning och sedan åkte några familjer hem. Jag kommer ihåg ett år när vi sov över hos mormor och morfar. Då smög jag och min kusin ner i matkällaren sent på kvällen och tog varsin julmust och varsin clementin, sedan smög vi upp till våra sängar igen och njöt av vårt stöldgods.

Nä, nu får jag resa mig och försöka få något gjort, tror att övriga huset vaknar snart.

Önskar er en jätteskön jul!
Kram Ann

2 Responses to Julaftonsmorgon

  1. Lilla Storebror skriver:

    Om jag minns rätt så var det morfar som somnade och satte igång med snarkningar efter ett tag.
    God Jul Syrran! Önskar E-Tuna.

  2. Mamma skriver:

    Skönt att ni har goda minnen av jularna hos Mormor för det har jag också. Vi ska komma i tid idag har Peter lovat. Kram.

%d bloggare gillar detta: