Rådjursskav med kantareller och lingon

Idag blev det verkligen en middag med lokala och naturliga råvaror eller vad sägs om lingon och kantareller från vår lilla skog här på tomten, plockade av Sofia och Jonathan. Potatis, minimorötter och lök från eget land (egna länder?) plockade av mig, Jonathan och Molle. Jo, en hund kan faktiskt hjälpa till att plocka potatis. Till sist kommer rådjuret som sambon ”plockade” förra året och jag plockade upp det ur fryset…

Om man inte har rådjurskött så går det precis lika bra med viltskav eller renskav från butikens frysdisk.

gryta6

Rådjursskav med kantareller och lingon

4 port.

500 gr. rådjursskött, (stek, innanlår, ytterlår, ytterfilé)
3 dl. kantareller
1 liten gul lök, finhackad
10 st. minimorötter eller en stor delad i klyftor
2 msk. tomatpuré
1 msk. vetemjöl
1,5 dl. vispgrädde
2,5 dl. mjölk
½ dl. färska lingon
½ dl. crème fraiche
smör till stekning
salt & peppar

Rensa och dela kantarellerna och lägg dem i en torr gryta.

gryta1 

Låt svampen steka under omrörning på ganska hög värme tills all vätska har kokat ur. Salta och peppra. Tillsätt en rejäl klick smör, den finhackade löken och morötterna. Sänk värmen och stek tills allt fått lite färg. Lägg upp på en tallrik under tiden som köttet steks.

gryta2

Skär köttet i tunna skivor, det är enklare att skiva tunt om köttet fortfarande är lite fruset.

gryta3

Dela skivorna i mindre bitar.

gryta4

Lägg en klick smör i grytan och stek hälften av köttet i taget på ganska hög värme. Salta och peppra.

gryta5

Lägg tillbaka köttet och svampblandningen i grytan när andra omgången kött är färdigstekt. Sänk värmen lite och flytta köttet  lite åt sidan i grytan för att ge plats åt tomatpurén. Fräs tomatpurén i lite smör så får den en mildare och inte lika frän smak.

Blanda ihop allt och pudra över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och mjölken och låt allt puttra i några minuter under omrörning. Tillsätt lingonen och crème fraichen, rör om och låt grytan puttra ytterligare fem till tio minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera med kokt potatis.

gryta6

Ann

Annonser

One Response to Rådjursskav med kantareller och lingon

  1. Meh, ack så gott det såg ut! riktigt sugen blev jag minsann….

%d bloggare gillar detta: