Till varmrätten serverades halva tomater med lite salt och peppar på som fick följa med in i ugnen samt kokta haricot verts. Tyvärr är inte vitlökssåsen med på bilen.
Sweetchilimarinad lagom till en fläskfilé eller annat valfritt kött
1 msk grillolja
1 msk sweet chilisås
1 tsk grillkrydda
svartpeppar
salt
2 msk vatten
Dela köttet i mindre bitar. Blanda ihop marinaden och låt köttet ligga och dra i minst en timma. Grilla över glöd eller i ugn.
Provencalsk potatisrätt
En underbar gratäng som smakar bäst när den görs på färskpotatis, perfekt till sommarens grillstunder
4 port.
ca. 800 gr. potatis, gärna färsk
6 st soltorkade tomater
2-3 vitlöksklyftor eller ½ solovitlök
2 msk hackad färsk basilika
3 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk timjan
1 ½ tsk salt
lite aromat
1 ½ krm svartpeppar
4 dl riven ost
2 dl matlagningsgrädde
Koka potatisen så att den är knappt färdig. Dela under tiden tomaterna i småbitar och finhacka vitlöken. Blanda tomat och vitlök med det kryddgröna och tillsätt kryddorna. Häll av och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i botten på en smord ugnssäker form. Fördela kryddblandningen över potatisen och lägg på hälften av osten. Lägg på resten av potatisen och strö över resterande ost. Häll på grädden. Tillaga i ugnen i 200° ca. 20-30 minuter.
Krämig vitlökssås
4 port
1,5 dl. crème fraiche
0,5 dl. majonnäs, gärna hemgjord
knappt ½ solovitlök, finriven
hackad persilja
salt, peppar, aromat
Blanda allt i en skål, smaka av med salt, peppar och aromat och låt stå kallt innan servering.
Hmm.. ser verkligen läckert ut. I dag åt jag Kelda-sparrissoppa till lunch. Grapefrukt med Keso till kvällsmat…
[…] är startad och en marinerad fläskfilé ligger på. Den provencalska potatisgratängen står i ugnen och dess dofter får det att vattnas i munnen. Vitlökssåsen är klar och står och […]