Vinbärsglaserat revbensspjäll

Det var extrapris på tjockskurna revben denna veckan på min Konsumbutik så då bestämde jag mig för att göra denna goda revbensrätt, passar perfekt som söndagsmiddag.

revben

Vinbärsglaserat revbensspjäll

4 port
Tid: 2-2½ timmar

1½ kg tjockskuret revbensspjäll
2 tsk salt
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
1 tsk ingefära
1 krm malda nejlikor

Glasyr:

1 dl svart vinbärsgelé
2 msk svensk senap

Se till vid inköpet att spjällets ben är avsågade, ”knäckta”, på ett par ställen. Torka köttet med hushållspapper. Blanda salt, socker och kryddor och gnid in köttet med blandningen. För kraftigare kryddsmak på köttet, låt det stå kallt och dra några timmar eller till nästa dag.

Lägg köttet med bensidan upp i ugnssäker form eller långpanna, beroende på spjällets storlek. Stek det mitt i ugnen i 175° ca 30 minuter. Vänd spjället med hjälp av två trägafflar. Stek det ytterligare 1-1½ timme. Ser bottenytan torr ut, späd med lite vätska. Ös mot slutet av stektiden lite steksky över ytan. Under tiden som köttet steks i ugnen förbereds glasyren. Lägg geléet i en kastrull och smält det på svag värme. Rör försiktigt i senapen.

När 10 minuter av stektiden återstår, öka ugnstemperaturen till 250°C. Pensla eller ös geléblandningen över köttet och fortsätt att steka köttet ytterligare 5 minuter eller tills glasyren ”bubblar in” i köttet. Ta tillvara stekskyn. Späd den med varmt vatten eller buljong. Sila den eventuellt före serveringen. Skyn kan även redas till en skysås.

Skär köttet i centimetertjocka skivor eller i 2-3 cm tjocka bitar. Servera med kokt potatis, såsen, kokta morötter och gelé.

Ann

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: