Smörgåstårta

smg

Gjorde alltså smörgåstårta igår, den sorten som jag nästan alltid gör. Testade en gång med fruktcocktail och skinka men tyckte det blev för sött. Vill att smörgåstårta ska ha lite sälta i sig. Det allra bästa är om man lägger emellan smörgåstårtan dagen innan den ska serveras och garnerar den samma dag som den ska ätas men det funkar även att göra den på förmiddagen och servera den på kvällen.

Detta recept är lagom till 4 storätare och det är enkelt att göra om till fler personer.

Anns Smörgåstårta

4 rejäla port.

16 skivor vitt formbröd eller 8 skivor landgångsbröd, med bortskurna kanter. Denna gång har jag använt formbröd.
smörgåsmargarin
2 dl grädde som vispas ganska hårt
2 dl cremè fraiche
2 dl majonnäs, gärna hemgjord

Lägg ut fyra skivor bröd och stänk lite vatten över dem, bred på margarin

Lager 1:

120 gr riven ost
4 msk hackad paprika i valfri färg eller rädisor
¼ av den vispade grädden
½ dl cremè fraiche
½ dl majonnäs

Blanda ihop och bred ut på brödskivorna
smg1

Lägg på fyra brödskivor till, dela dem gärna och lägg dem omlott över de tidigare skivorna, stänk över lite vatten och bred på margarinet.

Lager 2:

120 gr bredbar leverpastej
4 msk hackad inlagd gurka
¼ av den vispade grädden
½ dl cremè fraiche
½ dl majonnäs

Blanda ihop och bred ut på brödskivorna
smg2

Lägg på fyra brödskivor till, stänk över lite vatten och bred på margarinet.

Lager 3:

4 hårdkokta ägg
40 cm kaviar
lite hackad dill
¼ av den vispade grädden
½ dl cremè fraiche
½ dl majonnäs

Blanda ihop och bred ut på brödskivorna
smg3

Lägg på de fyra sista brödskivorna och bred på margarin

Utanpålager

60 gr mjukost med räkor, eller skinka
hackad dill om man använder räkost, hackad persilja om man använder skinkost
resterna av grädde, cremè fraiche & majonnäs

Blanda ihop och bred över hela tårtan samt nerpå kanterna.
smg4
Min tårta började glida isär så jag säkrade den med grillspett. Annars brukar jag bara sätta i några tandpetare och sedan täcka med plastfolie. Så här långt kan man med fördel göra iordning tårtan dagen innan de ska ätas.

Garnering

Här är det fritt fram för fantasin

Jag använde:
16 skivor rökt skinka
6 salladsblad
170 gr. skalade räkor
8 skivor ost
2 cocktailtomater
16 skivor gurka
paprikastrimlor
dill & persilja
citronskivor
physalis

Täck kanterna med 12 av skinkskivorna
smg5

Dela salladsbladen och lägg dem utmed kanten på ovansidan
smg6

Garnera med resten…
smg7

Lycka till!

Ann

Annonser

2 Responses to Smörgåstårta

  1. gabbiz skriver:

    That’s it. Nu flyttar jag in hos dig.

  2. kryddburken skriver:

    SNYGGT!!! Riktigt snyggt, och man ser lätt att du har talang för detta! Kanon!

%d bloggare gillar detta: