Krämig potatisgratäng

Mina bästa tips för att göra en riktigt god och krämig potatisgratäng är att skära potatisen riktigt tunt och att göra så många lager som möjligt och att hälla grädde mellan varje potatislager.

Krämig potatisgratäng

4 port
Ugnstempareatur 225º

8-10 potatisar av en mjölig sort
1 stor gul lök
½ solovitlök, eller 2-3 vitlöksklyftor
2-3 dl. riven ost
salt
mald svartpeppar
3 dl mellangrädde, eller valfri typ av grädde
matfett till formen

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skala och hacka löken. Riv vitlöken och osten. Lägg ett lager potatis i en smord ugnssäker form, salta och peppra, lägg på en tredjedel av löken och all vitlök. Häll över lite grädde och lägg på ungefär en fjärdedel av osten. Lägg ytterligare två lager med potatis, salt, peppar, lök, grädde och ost och avsluta till sist med resten av potatisen, salt, peppar och resten av grädden. En del av osten sparas och hälls över efter halva gräddningstiden. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter, ta ur formen efter halva tiden och strö på resterande ost.

potatisgratang
Idag festade jag till det lite och serverade Krögarfilé till gratängen, en rökt fläskfilé som var med i julklappen från jobbet. Fläskfilén, som kommer från Allmans, är skuren i tunna skivor och serverad som den är, passar även utmärkt till potatissallad eller i en kall pastasallad. Lite grönsaker, stekta champinjoner, fetaost och ananas fick förgylla hela måltiden.

Ann

Annonser

One Response to Krämig potatisgratäng

  1. Fru Pusselbit skriver:

    Det där ser verkligen mumsigt ut, jag brukar också göra så med min potatisgratäng! =)

%d bloggare gillar detta: