Hutter & kackel

Det är kallt idag, såväl inomhus som utomhus. Det är inte så många minusgrader (ute alltså…) med det är röset som vi säger här i Västra Götaland, röset, med tjockt skorrande r. Undrar hur man säger i andra delar av landet när det är kallt, rått och fuktigt?

Sambon var precis ute hos hönorna, konstigt att man säger hönorna fast det även är tuppar, och de hade det nog ganska kallt de också fast de springer gladeligen omkring och håller väl värmen på det sättet. Äggtrenden håller i sig och det fanns ett nytt ägg att plocka in, fyra ägg har det blivit hittills sedan äggläggandet satte igång igen.

Kommer ihåg i somras när vi hade dem frigående i trädgården, vår nya fina tupp, Tuppen, de tre gullhönorna; Gull-Britt, Ann-Britt och Britta, tjocka Berta som inte var så tjock längre, Agda som bara fick färre och färre fjädrar och lilla dvärghönan som inte hade nåt namn. De gick här i trädgården från morgon till kväll och pickade i gräsmattan och när man satt ute och fikade kom de alltid fram och tiggde. Om de var på andra sidan huset så var det bara att pocka och skrocka lite så kom de rusande. Den 4 augusti var dock friden slut, då kom Mickel, eller om det var Mickelina, på besök och tog vår fina tupp, mitt på dagen, i trädgården. Sambon sprang ut för att försöka följa efter, men det regnade och han hann inte ens få på sig skorna så det var lönlöst att försöka följa en rusande räv över ett kalhygge i blöta strumpor. Han hörde tuppens skrik och kackel en ganska lång stund efteråt. Stackars tupp… Efter det fick hönorna flytta in i hönshuet igen men som tur var hade tuppen gjort ett gott arbete och de flesta ägg vi kläckte var befruktade så nu har vi hans avkommor iaf. Och nya fina tuppar, alldeles för många iofs. Vår förhoppning är att vi ska kunna ha en av våra kolonier gående i trädgården till sommaren igen.

kycklingar
Första omgången kycklingar, tre dagar gamla.

Ha en fortsatt skön trettondag!
Kram Ann

2 Responses to Hutter & kackel

  1. Koola Viola skriver:

    Rävarna är hopplösa, här har de tagit både höns (av grannen) och katter… Men vad kul att ni fick fram kycklingar från tuppen ändå. Lite tröst i alla fall. Och som vanligt är ju kycklingar knas-söta :o)

  2. Fru Pusselbit skriver:

    Kycklingar är så underbart söta! =)

    Vi får bara hoppas på att den där räven inte dyker upp hos er något mera!!

%d bloggare gillar detta: