Köttfärspiroger

Idag var jag sugen på att göra någon ”inte-så-vanlig-mat” alltså mat som inte är så vanlig i detta hem iaf. Funderade på vägen hem från jobbet och kom på att köttfärspiroger fick det bli!

Letade lite på nätet efter recept men gick slut in på Coops hemsida och hittade ett recept som verkade bra. Lät nog degen ligga lite för kort stund i kylen dock för det var attans vad svårt det var att få till hela sprickfria bitar, kavlade dem nog lite för tjockt dessutom. Fick iaf till ett gäng och goda blev de! Jonathan som annars är väldigt kräsen åt gladeligen två stycken och övriga familjen var också nöjd. Fick dessutom några över som kan bli bra för de större kidsen till mellanmål eller till mig som matlåda till jobbet.

kottfarspiroger

Köttfärspiroger

24 st
Ugnstemperatur 225º

Ingredienser
Deg:
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
250 g margarin, kylskåpskallt
1 ägg
½ tsk ättiksprit
2 msk vatten

Fyllning:
250 g köttfärs, stekt i matfett
1 hackad gul lök (jag stekte löken först, tillsammans med lite vitlök)
1 grovriven morot (stekte morotsrivet ihop med köttfärsen)
2-3 msk tomatpuré
salt och peppar

Pensling:
1 uppvispat ägg

Tillagning
Blanda mjöl och salt i en bunke. Fördela matfettet i mjölet med fingertopparna. Vispa upp ägget och blanda det med ättika och vatten. Tillsätt blandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. I matberedare blandas alla ingredienser på en gång. Låt degen vila övertäckt i kylskåp 1/2-1 timme. Den blir då lättare att kavla. Förbered och blanda fyllningen. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en ca 30×40 cm stor degplatta. Sporra eller skär ut rutor med ca 10 cm sida eller ta ut rundlar, ca 10 cm i diameter. Lägg en msk fyllning på varje pirog. Pensla kanterna med ägg, vik ihop och tryck till med en gaffel. Lägg pirogerna på ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg . Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Ann

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: